• Diamantová akadémia

4. Kritériá kvality diamantu (4C): KARÁT (carat)

Karát alebo tiež karátová hmotnosť je najobjektívnejším kritériom zo 4C (color, cut, clarity, carat). Najjednoduchšie môžeme karát vysvetliť ako celkovú hmotnosť diamantu, ktorá samozrejme súvisí s jeho veľkosťou. Vyššia karátová hmotnosť znamená pochopiteľne aj vyššiu cenu, nakoľko veľké diamanty sa v prírode vyskytujú zriedkavo a nemalá časť ich hmotnosti sa stráca pri opracovaní a brúsení do rôznych tvarov.

Zaujímavosťou je, že pojem karát vznikol už v antickom Grécku, kedy obchodníci s drahými kameňmi a výrobcovia šperkov používali semená karobového stromu (u nás známy ako rohovník) ako jednotku hmotnosti. Semená tohto stromu sú špecifické tým, že sú rovnako veľké a rovnako ťažké. To položilo základ jednotnému karátovému systému, ktorý sa v priebehu stáročí vyvíjal a v roku 1907 s celosvetovou platnosťou zadefinoval presné vyjadrenie hmotnosti diamantov.

Základné veľkosti

Jeden karát (1ct) váži presne 0,2g alebo 200mg. Kamene ktoré sa osádzajú do šperkov majú zväčša veľmi malú hmotnosť a preto sa používa vyjadrenie karátu v bodoch (points) 1ct = 100 bodov. Pri tomto spôsobe zápisu hmotnosti je možné zapísať aj veľmi malé hmotnosti na dve desatinné miesta.

Aj keď je samozrejmosťou, že za väčšie kamene zaplatíte viac neplatí, že cena rastie úmerne s veľkosťou a teda aj hmotnosťou kameňa. Ceny diamantov s viac ako 1ct rastú s pribúdajúcou hmotnosťou oveľa rýchlejšie ako menšie diamanty. Okrem karátu však vstupujú do určenia výslednej ceny aj farba, čistota a brus. Ak sa zaujímate o diamanty ako o formu investovania, odporúčame Vám zamerať sa na čisté, priehľadné kamene s bezchybným brusom v čo najväčšej hmotnosti. V prípade kameňov určených pre šperky sú dôležité skôr proporcie brusu ako celková hmotnosť.

Diamanty s rovnakou karátovou hmotnosťou v tvare briliantu a elipsy nebudú pôsobiť rovnako. Pôsobia odlišným dojmom z pohľadu veľkosti. Tvar diamantu je v tomto zmysle jedným z nezanedbateľných atribútov pri výbere finálneho vzhľadu Vášho šperku. Ak hľadáte šperk s diamantom, ktorý bude pôsobiť mohutnejšie, no Váš rozpočet je obmedzený, zamerajte sa na tvar brusu, ktorý zaberá pri osadení väčšiu plochu.

Pri výbere diamantového prsteňa je potrebné zvážiť a kombinovať všetky hodnoty tak, aby ste vo výsledku dostali hodnotný šperk, ktorý vyzerá nádherne. Ak hľadáte pomoc pri výbere kameňa a jeho osadenia do šperku, radi Vám pomôžeme. So šperkami máme viac ako 30-ročné skúsenosti.

Navštívte nás

Nie ste si istý veľkosťou prsteňa?

Sada na meranie

Chystáte sa objednať prsteň a neviete, akú veľkosť potrebujete? Vyplňte formulár nižšie a my vám zdarma zašleme meraciu sadu pre správne zistenie potrebnej veľkosti prsteňa.