Brus je odborníkmi považovaný za najpodstatnejší atribút diamantu. Surové diamanty sa bežne v prírode v podobe jagavých symetrických drahokamov nevyskytujú. Narozdiel od ostatných kategórií diamantu (farba, čistota, karát), ktoré hodnotí metodológia GIA (Americký gemologický inštitút) je brus jediný aspekt, na ktorý príroda nemá žiaden vplyv.
Diamanty sa do tvaru a podoby, v ktorej ich poznáme dostávajú precíznym opracovaním, brúsením a leštením. Výsledný tvar, vzhľad a vlastnosti diamantu sú dielom človeka. Výnimočnou vlastnosťou diamantu je, že sa na ňom svetlo optimálne láme. To sa však stane len za predpokladu, že všetky plochy (fazety) sú orientované v ideálnych uhloch a proporciách, ktoré umožnia svetlu na povrchu kameňa vyčariť jedinečnú hru farieb.
Surové (zatiaľ neopracované) diamanty sa brúsia do rôznych tvarov (princess, srdce, emerald, hruška, markíza a iné). Najpoužívanejším a najstarším tvarom je briliant s osemhrannou symetriou. Medzi laikmi sa pojmy briliant a diamant často zamieňajú. Pravdou je, že briliant je jeden z brusov diamantu.
Okrúhly brilliant
Princess
Heart
Pear
Emerald
Hodnotenie brusu je postavené na zistení svetelných vlastností lomu svetla na povrchu kameňa. V rámci kvality brusu sa sledujú tri základné parametre:
Brilancia
Hodnotí množstvo odrazeného bieleho svetla z povrchu vybrúseného kameňa.
Oheň
Vyjadruje spektrálne farby, do ktorých sa rozkladá svetlo na povrchu vybrúseného kameňa.
Iskra
Vyjadruje množstvo zábleskov a farieb, ktoré vybrúsený kameň vyprodukuje pri jeho otočení alebo otočení hlavou pozorovateľa.
Okrem brilancie, ohňa a iskry je dôležitá samozrejme symetria a proporcia brusu, ktoré dodajú diamantu oku lahodiaci tvar. V závislosti hodnoty vyššie uvedených parametrov potom stupnica kvality brusu GIA rozdeľuje diamanty do piatich kategórií:
Brus diamantu podľa hodnotenia GIA:
Excellent (vynikajúci)
Vynikajúci brus umožňuje, aby sa maximum svetla odrazilo z kameňa na jeho povrch. Diamant tak pôsobí dokonale, hrá celým farebným spektrom a jeho symetria svetlých a tmavých plôch dodáva diamantu extrémne vysoký lesk. Len 3% svetovej produkcie spadajú do tejto kategórie.
Very Good (veľmi dobrý)
Pri veľmi dobrom bruse je brilancia a iskra diamantu o trochu nižšia ako v kategórii excellent. Dôvodom je často iná voľba proporcií plôch s cieľom vybrúsiť o niečo väčší kameň. Svetelné vlastnosti sú však okom laika nerozoznateľné od diamantov s vynikajúcim brusom. Do tejto kategórie spadá približne 15% svetovej produkcie.
Good (dobrý)
Dobre vybrúsený diamant odráža väčšinu, nie však všetko svetlo, ktoré naň dopadne. Dôvodom je zbrúsenie plôch, ktoré by umožnili odraziť všetko svetlo s cieľom zachovať čo najväčší kameň. Základným rozdielom oproti predošlým dvom stupňom kvality výbrusu je nižšia iskra a vyšší počet tmavých plôch, ktoré zabraňujú dokonalému odrazu svetla. Kvalita a lesk diamantu sú stále vysoké, cena je o niečo prijateľnejšia. Asi 25% produkcie diamantov spadá do kategórie “dobrý brus”.
Fair (priemerný)
Priemerne vybrúsený diamant je charakteristický nižšou iskrou a brilanciou a jeho lesk je o poznanie nižší v porovnaní s vyššie hodnotenými kameňmi. Dôvodom nižšieho lesku je množstvo svetla ktoré preniká do kameňa, no neodrazí sa späť na povrch. Diamanty s priemerným brusom sa osádzajú prevažne v menších veľkostiach alebo ako postranné kamene.
Poor (zlý/slabý)
Aj neskúsený laik zbadá rozdiel v prípade zlého brusu. Kameň pôsobí fádne, väčšina svetla uniká a neodrazí sa spať na povrch kameňa čo mu dodáva matný dojem. Diamanty so zlým brusom sa za normálnych okolností neosádzajú.
Rozdiely v rôznych úrovniach kvality brusu si môžete pozrieť aj naživo v našich predajniach, kde Vám radi budeme venovať čas a pozornosť.